SINT-TARCISIUSINSTITUUT

Voel je thuis!

  Toneel  
 
Auteurslezing
Els Beerten groeit op in het Limburgse Koersel. Als kleuter houdt ze erg van de verhalen, liedjes, de poppenkast en het toneelspelen op school. En ze houdt van de juf: dat wil ze later zelf ook worden. Of zangeres of actrice. Aan auteur worden denkt ze niet, al is schrijven van jongs af aan een evidentie. Ze maakt scenario’s voor toneelstukken die ze met de kinderen in de buurt opvoert, schrijft gedichten en vertelt haar omgeving de wildste verhalen. Schrijven is voor haar iets als ‘van bloemen houden’ of ‘gek zijn op dansen en zingen’. Schrijver word je dus niet, je bént het gewoon. Na de middelbare school studeert ze Nederlands en Engels en volgt ze een lerarenopleiding in Leuven. Daarna gaat ze nog twee jaar naar de Toneelacademie in Maastricht. Tussen 1976 en 1984 schrijft ze verhalen en gedichten voor het jongerentijdschrift TOP (Averbode). Sinds 1985 geeft ze Engels, Nederlands en creatief schrijven aan het Sint-Jozefscollege van Aarschot. 
Het eerste boek van Els Beerten, Scènes, verschijnt in 1987 en speelt zich af op een toneelschool. In 2003 valt ze op met Lopen voor je leven: een aangrijpend verhaal met een knappe romanstructuur over jong zijn, vriendschap, liefde, sport en dood. Allemaal willen we de hemel uit 2008 geeft een indringend beeld van de laatste oorlogsjaren en de jaren daarna. De roman wordt meerdere malen bekroond en vertaald. Inspiratie voor haar kinderboeken en jeugdromans haalt ze graag in haar eigen omgeving. In haar boeken voor jonge kinderen moeten de hoofdpersonages vaak belangrijke keuzes maken en hun angsten overwinnen. In haar boeken voor jongeren volgt ze personages terwijl ze opgroeien en hun eigen identiteit ontdekken. Ze heeft daarbij veel oog voor de relaties tussen de personages. Belangrijke thema’s in haar werk zijn geborgenheid, vertrouwen en eerlijk zijn tegenover jezelf en anderen. Met de jaren is haar stijl soberder geworden. Ze is telkens op zoek naar een beter, juister taalgebruik en zuiverder beelden. Dat is een oefening in geduld, zegt ze zelf.”1 
Els Beerten vertelt in deze lezing over haar inspiratiebronnen, over de ontstaansgeschiedenis van haar boeken en over de evolutie van haar werk. Ze leest fragmenten voor en geeft een beknopt overzicht van haar literaire publicaties. 
In de voorbereidende lessen concentreren we ons op het boek Lopen voor je leven. Els Beerten zal hier meer over vertellen tijdens haar lezing.