SINT-TARCISIUSINSTITUUT

Voel je thuis!

  Toneel  
 

Les poilus 

 
 

Theaterstuk, begeleid met livemuziek, film en choreografie, over het leven en sterven in de hospitaaltenten achter de frontlinie.

Een aangrijpende evocatie over kleine mensen in de Groote Oorlog.

Vrij naar de boeken en personages van Ellen N. La Motte en Mary Borden, verpleegsters aan het front in de Westhoek tijdens W.O.I.

Het stuk vertelt over de vlucht naar het front van twee eenzame vrouwen, over hun vriendschap, hun verboden liefde en hun bewustwording tegen het canvas van de slachting van WOI en de opkomst van Suffragettes.

LES POILUS beschrijft ook vrank en vrij het leven en sterven in de hospitaaltenten achter de frontlinie. En het absurde lot van Vlaamse soldaten die als kanonnenvlees worden opgeofferd door de Franstalige legerleiding.

LES POILUS wordt begeleid met live muziek.

 
 

Vergeet mij niet

 
 

Een lichtvoetige vertelling over een grootvader, een kleinzoon en de dementie die tussen beiden komt.

Herman is een oude weduwnaar die zich verscholen houdt in de vertrouwde omgeving van zijn huis. Het weinige contact met de buitenwereld komt van zijn kleinzoon, Stan. Deze twee handen op één buik banen zich samen een weg door alle praktische beslommeringen die de ouderdom met zich meebrengt.

Wanneer Herman langzaamaan door dementie ingekapseld wordt, wordt de eens zo vertrouwde grootvader-kleinzoonrelatie bestrooid met nieuwe en onbek

ende hindernissen. De ziekte vervult Herman, ze flirt als het ware met hem. Ze ontneemt hem structuur en geeft chaos in de plaats. In de zoektocht van Stan naar zijn grootvader van vroeger, blijkt humor het beste bindmiddel tussen deze twee generaties.

 
  Auteurslezing Chris De Stoop   
 

Chris de Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Werk van hem werd in een tiental landen vertaald en werd bekroond met literaire en journalistieke prijzen. Chris De Stoop was jarenlang journalist voor o.a. Knack en schreef ruim duizend artikelen, vooral over sociale problemen in binnen- en buitenland. In 2016 nam hij afscheid van het vak met het boek Ex-reporter. Andere bekende werken van hem zijn Ze zijn zo lief meneer, Ze kwamen uit het Oosten en Dit is mijn hof. Dit najaar komt een nieuw boek van zijn hand uit.