SINT-TARCISIUSINSTITUUT

Voel je thuis!

Cern
Sinds schooljaar 2011-2012 gaan we met onze school om de 2 jaar naar het CERN. Het CERN is een Europese organisatie die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. De organisatie is gehuisvest in Meyrin, in het kanton Genève op de grens van Frankrijk en Zwitserland.
Cern

CERN is een afkorting voor Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europese Raad voor Kernonderzoek). Op 29 september 1954 werd de akte getekend die de raad ophief en verving door l'Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire (De Europese organisatie voor kernonderzoek). Niet veel later bleek dat ook deze naam de lading niet echt meer dekte (hoewel deze tot nog toe wel behouden is gebleven) en tegenwoordig wordt naar het CERN verwezen met: Laboratoire Européen pour la physique des particules (Europees laboratorium voor deeltjesfysica). De naam CERN is al die jaren behouden gebleven als eigennaam voor het instituut en is tegenwoordig dus geen afkorting meer.

Bij CERN werken zo'n 3000 mensen voltijds. Ongeveer 6500 wetenschappers (van 500 universiteiten uit 80 landen) werken aan experimenten die bij CERN worden uitgevoerd in een van de 6 deeltjesversnellers. Het doel van die experimenten is inzicht krijgen in hoe de materie is opgebouwd: uit welke deeltjes bestaat de materie en wat zijn de krachten die de deeltjes bij elkaar houden.

Het wereldwijde web (www) ontstond bij CERN als een uitvinding van 2 informatici, de Engelsman Tim Berners-Lee en de Belg Robert Cailliau.

Cern1 Cern2 Cern4